Cursus

jaarprogramma-schilderen

Mijn lessen zijn gebaseerd op het schilderen naar de waarneming. Om vrij te kunnen schilderen is er kennis en vertrouwen nodig. We moeten vertrouwen krijgen met de het materiaal, de verf, de kwasten en de onderwerpen. En we moeten te weten komen welke geheimen er achter het maken van een schilderij zit.

De basis is simpel en is al honderden jaren hetzelfde. We gebruiken een aantal kleuren, een paar kwasten en een ondergrond. En daar kan je ongelooflijk veel kanten mee op. Om er een richting aan te geven gebruiken we een heel heldere werkwijze. Het schilderij wordt opgezet met een oker kleur. Deze fase is bedoeld om het fundament van het schilderij te maken. Je besteed tijd aan de compositie en je beslist welke informatie belangrijk is voor het schilderij en welke niet. Een niet te onderschatte fase in het schilderij.

Als de basis staat moeten we het licht in het schilderij brengen. Dit noemen we de toonschildering. De magie, het ongrijpbare. Hét onderwerp waar schilders door de eeuwen zo gefascineerd door zijn geraakt.

Daarna komt de kleur. Een waanzinnig interessant onderdeel van het schilderen. De één heeft een aangeboren kleurgevoel en voor de ander blijft er zijn hele leven lang moeite mee hebben. Het kan je schilderij maken en breken.

Elke fase komt ieder keer weer terug tijdens het maken van een schilderij. En voor elke fase hebben ik verschillende experimenten en opdrachten ontwikkeld om kennis te maken met de complexiteit én de mogelijkheden die het bied om je schilderij te sturen. Want jij bent het die iedere keer de keuzes op elkaar afstemt. Om een spannend, krachtig en overtuigend kunstwerk te maken.

Locatie: Atelier Dreesstraat 2, Vlissingen Prijs: 26 lessen € 360,-